Kolofon

Kolofon (av grek. "kolofon" på grekiska "topp", "spets", "det yttersta", "slutet"), benämning på den slutskrift i en äldre bok som innehåller uppgifter om bokens titel, författarens och tryckarens namn m.m.
Källa: Wikipedia

Kolofon fanns förr ofta i böcker, särskilt de lite mer påkostade. Samma typ av information kan vara av intresse även när det gäller webb-sidor. Därför har jag här samlat information om:

Författare

Jag som skapat webb-platsen heter . Detta är ett sätt att kombinera två av mina intressen - huskonstruktion och webbdesign.

Kodning

XHTML

Jag har kodat i XHTML 1.0 Strict och koden validerar enligt W3:s valideringstjänst.
XHTML-koden validerar som XHTML 1.0 Strict

CSS

Jag använder stilmallar (CSS - Cascading Style Sheet) för all layout. Stilmallarna validerar enligt W3:s valideringstjänst.
Stilmallarna validerar!

Kompabilitet

Sidan är testad och fungerar med följande webb-läsare:

Den som är insatt i webb-design noterar nog detta med visst intresse. En webb-sida som är ganska avancerad, med rullgardinsmeny och fast sidhuvud och -fot, som inte bara fungerar i de standardkomplianta läsarna, utan också i fyra versioner av IE. Jag har inte heller använt några "hack", endast IE conditional comments.

Typografi

I en kolofon brukar det alltid finnas en förteckning över de teckensnitt som använts. I detta fall så är det din akuella webb-läsares standardteckensnitt. Det varierar alltså mellan olika webb-läsare, men min förhoppning är att det är ett teckensnitt som garanterat fungerar. Det enda man kan veta relativt säkert är att det är ett seriff-löst teckensnitt.

Verktyg

Verktyg för att skapa webb-sidan alltså, inte verktyg för själva bygget.

Bilderna är tagna med min trogna HP photosmart 620. Årsmodell -02 (tror jag), 2,1 Megapixel och 3x optisk zoom.
HP photosmart 620
Här har den fotograferat sig själv.

All kod är skriven för hand med Notepad++

Bilderna är bearbetade till viss del i Gimp, men huvudsakligen i Paint Shop Pro 8.1. Det exemplar jag har är ett demoprogram från 2003. Programmet ingår numera i Corel.

Ritningarna har jag gjort i Google Sketchup.

För att ladda upp filerna på webb-hotellet använder jag WinSCP.

All programvara är gratis eller fri enligt olika typer av licenser.

All kod, alla texter, alla bilder (utom två, W3s loggor) har jag, Anders Malcolmsson, skapat och har upphovsrätten till.